Badroem

Het wonen blog van Nederland

Groene daken met sedum

Door de natuurlijke eigenschappen van sedum is deze vetplant uitermate geschikt voor dak begroeiing. Sedum is een geslacht van de vetplantenfamilie Crassulaceae. Deze familie bestaat uit vier- tot vijfhonderd soorten en duizenden verschillende soorten. Vetplanten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Sedum slaat water op in de bladeren.

De stofwisseling van sedum verschilt van andere planten. ‘S Nachts wordt koolstofdioxide via de huidmondjes opgenomen en omgezet in appelzuur. Overdag wordt onder invloed van zonlicht het appelzuur afgebroken en vindt fotosynthese plaats. De huidmondjes in de bladeren zijn alleen ’s nachts open. Tijdens de warme en droge dag wordt vochtverlies tot een minimum beperkt.

Veel sedumsoorten zijn afkomstig van het noordelijk halfrond en met name rond de Middellandse Zee. Sedum komt echter ook voor in Noord-Afrika en Zuid-Amerika in droge en / of koude gebieden waar water schaars kan zijn. Sedum vergt dankzij zijn natuurlijke eigenschappen weinig onderhoud in groendaken: het heeft weinig regenwater en voedingsstoffen nodig.

Wat is een sedumdak met sedummatten?

Een extensief groendak of sedumdak is een dak met vegetatie dat min of meer zelf in stand blijft en dat zichzelf verder kan ontwikkelen en onderhouden. Grofweg hebben extensieve groendaken een substraatdikte tussen de 4 en 15 cm en een gewicht van 30 tot 220 kilo per m2 .

Bij het aanbrengen van sedum beplanting op een groendak is het gewicht circa 30 kg / m2. Bij gebruik van een diverse beplanting, zoals een mix van sedums, grassen, kruiden, planten en nectarplanten is het gewicht van het groendak ongeveer 150 kilo / m2, omdat er een dikkere substraatlaag nodig is.

Sedum dakgroen

Jouw dak verduurzamen met sedum is, in tegenstelling tot intensieve groendaken, een onderhoudsarme en kostenbesparende vergroeningsmethode. Door sedummatten toe te passen in plaats van losse sedumplanten is de plaatsing zeer eenvoudig en dit bespaart het enorm veel tijd. Daarnaast zijn de onderhoudskosten veel lager, doordat de sedummatten al een goede beworteling hebben en na plaatsing veel minder water nodig hebben dan bij los aangeplante planten.

New day ahead. “Come out!” is the suns cry “Stay out!” insides reply — Roller blinds inbetween. #photography #iceland #morning #hut #beautiful #newday #colorful #risingsun #grass #windows #rollerblinds