Badroem

Het wonen blog van Nederland

Veel natuurlijk licht in huis halen doe je zo

Een glazen lichtstraat is de optimale manier om veel daglicht je huis in te krijgen. Het is vergelijkbaar met een daglicht, maar heeft een groter bereik doordat je meerdere ruiten gebruikt bij een glazen lichtstraat. Een daklicht is eigenlijk een ruit in je plafond, een lichtstraat is dit ook, maar dan met meerdere ruiten aaneengeschakeld. Zo heb je geen verlichting nodig als het buiten licht is. In de nacht kun je door je glazen lichtstraat naar de sterren kijken. Een glazen lichtstraat kan een mooie toevoeging aan je woning zijn en je wooncomfort versterken.

Optie 1: XL glazen lichtstraat

Via deze website heb je twee opties voor de glazen lichtstraat. Met een XL lichtstraat kun je tot 380 centimeter van je plafond bedekken met ruiten. Deze maximale lengte kun je met twee of drie ruiten bereiken, afhankelijk van je voorkeur voor de afmetingen met ruit. Tussen de ruiten zit een kleine balk of koker om ze te verbinden. De kleinste ruit die je kunt kiezen is 330 bij 80 centimeter. De grootst mogelijke ruit is 150 bij 330 centimeter. Je kunt ook kiezen voor een breedte van 380 centimeter, maar dan is de maximale diepte 130 centimeter. Voor alle mogelijke ruitafmetingen klik je op het pdf document met alle maatvoeringen.

Optie 2: twee delen glazen lichtstraat

De andere optie die je hebt voor een glazen lichtstraat is de lichtstraat 2 delen. De ruiten die je kunt inzetten voor deze variant hebben andere afmetingen. Het tussenstuk is hetzelfde als bij de XL en de afwerking van de opstand wordt ook in RAL9010 gedaan. Een 2 delen glazen lichtstraat kun je groter maken, tot maximaal 760 centimeter. De grootste ruit is 760 bij 390 centimeter. De kleinste is 50 bij 390. De minimale breedte van de ruit is dan ook 390 centimeter. De minimale diepte is 50 centimeter. Ook hiervan vind je een pdf document op deze pagina.