Badroem

Het wonen blog van Nederland

Alles wat je wil weten over muur isolatie

De belangrijkste reden om het huis te isoleren is om te besparen op energie en dus ook de energierekening. Warmte kan niet meer ontsnappen als je huis goed geïsoleerd is en je hoeft dus ook veel minder te stoken om van een aangenaam binnenklimaat te kunnen genieten. Minder stoken betekent ook een lagere energierekening. Het is ook nog eens milieuvriendelijker als je minder stookt, omdat je hierdoor minder gas en/of elektriciteit verbruikt, wat leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot. In onze blog vertellen we meer over muur isolatie en alles wat je erover wilt weten. 

Muur isolatie is een belangrijke stap tijdens het isoleren van de thermische schil van je woning

Het isoleren van de thermische schil van je woning is niet alleen goed voor je portemonnee, maar het is ook een investering waarmee je het wooncomfort kunt verbeteren. Effectief isoleren is daarbij van groot belang. Wanneer je ineffectief isoleert, zul je weinig tot geen profijt hebben van de isolatiemaatregelen. Een juiste volgorde van isolatie is cruciaal voor een optimaal resultaat. Door te beginnen met vloerisolatie en vervolgens muur isolatie toe te passen, gevolgd door het isoleren van ramen en dakisolatie, creëer je een goede isolatie van de thermische schil van je woning. Dit zorgt ervoor dat de warmte in huis blijft en kou van buitenaf wordt geweerd. 

Het belang van deskundig advies

Het isoleren van een woning is maatwerk en vraagt om een zorgvuldige aanpak. Wil je er echt 100% zeker van zijn dat het isoleren van je woning goed gebeurt? Schakel dan een expert in. Een ervaren specialist kan je adviseren over de beste isolatiematerialen en technieken die passen bij jouw specifieke situatie. Daarnaast kan een specialist de isolatiewerkzaamheden nauwkeurig uitvoeren, waardoor je verzekerd bent van een optimaal geïsoleerd huis.

Muur isolatie en de mogelijkheden die je hebt

Muur isolatie kan op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van het type muur en de specifieke situatie van je woning. De belangrijkste opties zijn:

– Spouwmuurisolatie: Heb je een woning die tussen 1939 en 1979 is gebouwd? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk niet-geïsoleerde spouwmuren die je kunt laten isoleren. Spouwmuren worden doorgaans geïsoleerd met EPS-parels vanwege de eenvoudige toepassing en hoge isolatiewaarde. De specialist boort gaten in de muur en spuit het isolatiemateriaal in de spouwmuur. Vlokken van glas- en steenwol zijn ook geschikte isolatiematerialen voor spouwmuren.

– Binnenmuurisolatie: Het isoleren van een binnenmuur is relatief eenvoudig. Je kunt bijvoorbeeld dekens van glaswol of platen van PIR of EPS tegen de muur plaatsen en vervolgens de muur afwerken met gipsplaten, houten panelen of stucwerk. Na de afwerking kun je de muur nog schilderen of behangen. Deze methode is vooral geschikt wanneer er geen spouw aanwezig is en je de buitenkant van de woning niet wilt of mag veranderen. Bijvoorbeeld als je in een monumentaal pand woont.

– Buitenmuurisolatie (gevelisolatie): Het isoleren van buitenmuren is een iets ingrijpender proces en wordt vaak gevelisolatie genoemd. Hierbij wordt de gevel van de woning geïsoleerd en afgewerkt met materiaal naar keuze, zoals stucwerk, houten panelen of bamboe. Isolatieplaten van XPS of EPS worden vaak gebruikt vanwege hun hoge isolatiewaarde en vocht- en weersbestendigheid.

Het kostenplaatje van de isolatie

Bij muur isolatie moet je rekening houden met verschillende kosten, zoals de aanschaf van isolatiematerialen, arbeidskosten en eventuele voorrijkosten van het isolatiebedrijf. De kosten kunnen variëren, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de complexiteit van de isolatiewerkzaamheden. Het is altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen bij verschillende isolatiebedrijven om een goed beeld te krijgen van de totale isolatie kosten.