Badroem

Het wonen blog van Nederland

Bezwaar WOZ waarde, wat moet je erover weten?

deze pagina van BouwAdviseur

Als eigenaar van een woning is het uiteraard zo dat je met tal van verschillende zaken rekening dient te houden. Bovendien is het eveneens zo dat je op deze manier geconfronteerd zal worden met een reeks van niet onaanzienlijke kosten. Eén van de zaken waar je elk jaar opnieuw rekening mee moet houden is de zogenaamde WOZ waarde die wordt bepaald voor jouw eigendom. Wanneer deze te hoog uitvalt heeft dat namelijk als gevolg dat je rekening moet houden met vrij aanzienlijke kosten. Gelukkig hoef je niet zomaar blind akkoord te gaan met de WOZ-waarde die voor jouw huis is bepaald. Bezwaar WOZ waarde aantekenen behoort in de praktijk zeker tot de mogelijkheden.

Wat is de WOZ waarde en waarom is ze zo belangrijk? 

Iedereen die eigenaar is van één of meerdere panden in Nederland weet dat er zoiets bestaat als een zogenaamde WOZ-waarde. Het gaat hierbij om een waarde die wordt gegeven door de stad of gemeente waarin het pand zich bevindt. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van de kenmerken van het vastgoed in kwestie, maar daarnaast wordt er eveneens rekening gehouden met bijvoorbeeld de actuele verkoopprijzen van gelijkaardige panden in dezelfde omgeving. De WOZ waarde is zo belangrijk omdat ze aan de grondslag ligt van de belastingen en heffingen die worden bepaald. 

Bezwaar WOZ waarde is in het merendeel van de gevallen dus een goede keuze wanneer duidelijk is dat de bepaalde waarde door de stad of gemeente (aanzienlijk) hoger is gelegen dan normaal het geval zou zijn. Let echter op, ben je van plan om binnenkort je woning te gaan verkopen? In dat geval is het mogelijk dat een hoger uitvallende WOZ waarde niet meteen een groot probleem hoeft te zijn.

Wanneer een bezwaar WOZ waarde overwegen?

Een bezwaar WOZ waarde is altijd het overwegen waard wanneer jij van mening bent dat de stad of gemeente die ze heeft bepaald een fout heeft gemaakt. Het is uiteraard wel van belang dat je dit ook daadwerkelijk hard kan maken. Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze bezwaar aantekenen tegen een bepaalde WOZ waarde terwijl na afloop blijkt dat ze dat bezwaar eigenlijk helemaal niet hadden moeten indienen. In dat geval spreekt het voor zich dat je bezwaar slechts weinig kans op slagen heeft. Dit is dan ook zeker en vast een belangrijk punt om rekening mee te houden. 

Hoe kan je zo’n bezwaar precies aantekenen?

Wil je graag bezwaar WOZ waarde aantekenen? In dat geval is het van belang om rekening te houden met een aantal niet-belangrijke aandachtspunten. In eerste instantie dien je bijvoorbeeld aandachtig te zijn voor de bepaalde bezwaartermijn. Voor deze termijn geldt dat ze is bepaald op 6 weken volgend op de datum op de WOZ beschikking. Is deze datum verstreken? Dan heb je, je kans gemist om bezwaar aan te tekenen voor het jaar in kwestie. Dit is echter niet alles. Hou er daarnaast ook rekening mee dat de mogelijkheden of de werkwijze om bezwaar aan te kunnen tekenen verschillen afhankelijk van de stad of gemeente waarin je woont. Welke werkwijze er precies moet worden gehanteerd, ontdek je aan de hand van de inhoud van de bijlage bij de WOZ beschikking. Klik hier als je meer wilt weten over bezwaar tegen de WOZ waarde Amsterdam.