Badroem

Het wonen blog van Nederland

De leeslamp – goed licht om te lezen

Een leeslamp in combinatie met een kopje thee, een goed boek en een comfortabele meubel voor de open haard zorgt voor perfect geluk. We laten zien wat belangrijk is als het om een ​​leeslamp gaat en geven tips voor het kopen en installeren.

Daarom is een leeslamp altijd de moeite waard

Een goede leeslamp kan wonderen verrichten. Het geeft gericht licht om te lezen of te werken zonder de hele kamer te verlichten, waardoor een klein lichteiland ontstaat dat de kamer gezellig maakt. Leeslampen tonen hun sterke punten als de verlichting in huis niet alleen praktisch is, maar ook een aangenaam warme sfeer moet creëren.

Bovendien is er nauwelijks een meubel voor in huis waar ontwerpers en productontwerpers zich zo hartstochtelijk aan wijden als de leeslamp. Geen wonder, want het wordt overdag meestal ongebruikt in de kamer en moet altijd een goed figuur slaan. Wie voor een leeslamp wil kiezen, heeft dus de keuze tussen doordachte designklassiekers die jarenlang meegaan, en jonge, meer experimenteel vormgegeven lampen. En: zelfs met een krap budget hoeft niemand het te stellen zonder geweldig design en goede functionaliteit.

Een vloerlamp die gericht licht geeft om te lezen, hoe eenvoudig deze taak ook klinkt, zo verschillend zijn de oplossingen die lichtontwerp in de afgelopen decennia heeft gevonden. De meest originele, eenvoudigste en nog steeds meest voorkomende vorm van vandaag is de staande lamp met een reflectorkap: een frame dat meestal van metaal of hout is gemaakt, aan het uiteinde waarvan een lichtbron zit waarvan het licht wordt gebundeld door een zakvormige kap.

Hoe flexibel moet de armatuur zijn?

Het verschil zit hem in de constructie van het frame en zijn flexibiliteit. Want zo’n armatuur wordt pas echt praktisch als de kap naar boven en beneden of, beter nog, in alle richtingen kan worden versteld. Naast leeslampjes uit één stuk, waarbij alleen de kap zelf wordt versteld, zijn er ook modellen met twee of meer scharnieren. Ze zorgen ervoor dat de lichtbron over de fauteuil of bank wordt getrokken vooral belangrijk voor kleine, smal gerichte spots die slechts een klein deel van de kamer verlichten. In feite zijn veel leeslampen met flexibele, meervoudig beweegbare armen geïnspireerd op klassiek werk of architecturale lampen en hebben ze een vergelijkbare robuuste uitstraling.