Badroem

Het wonen blog van Nederland

De vakmanschap van de Romeinen

De Romeinen staan algemeen bekend als een van de beste op het gebied van oorlogvoeren. Niets voor niets konden de Romeinen één van de grootste keizerrijken ooit opbouwen. Ze waren onovertroffen en werden pas verslagen nadat ze een paar grote crisissen hadden meegemaakt. Eentje waarbij er veel Romeinen ziek werden en eentje waarbij het rijk een financiële crisis had. Maar de Romeinen waren ook heel erg goed in het maken van dingen. Ik zou houten panelen op maat graag van hun bestellen. Die houten panelen op maat zouden namelijk veel degelijker gemaakt zijn dan die we vandaag de dag hebben.

Kwaliteit is niet altijd van de 21e eeuw

Het is sowieso een algemeen gemaakte fout om te denken dat timmermannen vroeger altijd slechter waren dan vandaag de dag. Je krijgt hele awkward situaties waarin je een film kijkt over een koning van Mercia (Engeland) en je ziet deze machtige man op een stoel zitten die je op de middelbare school zelf in elkaar timmert. Hoe kan zo een rijk persoon zo een slechte stoel hebben? Het antwoord is heel simpel. Dat kan niet. Dus als je historische films ziet en je probeert na te gaan of het wel realistisch is of men in die tijd geen rechte spaken kon maken dan weet je nu de waarheid.

Wat maakten de Romeinen dan allemaal?

De Romeinen waren zoals eerder gezegd niet alleen heel erg goed in oorlogvoering maar ook in ambachtelijke zaken. Ze hebben bijvoorbeeld het concept van duplex hout uitgevonden. Dat is wanneer je twee dunne planken neemt en ze aan elkaar vastlijmt. Het daadwerkelijke process is wat ingewikkelder dan dat maar het eindresultaat is dat je hout steviger is zonder dat je duur hout moet gebruiken zoals tropisch hardhout. En volgens mij hadden de Romeinen niet eens toegang tot zulk hout in hun tijd. Al konden ze soms wel handelen met Afrikaanse koninkrijken. De Romeinen zijn het meest bekend geworden met hun aqueducts die je vandaag de dag nog steeds ziet staan.