Badroem

Het wonen blog van Nederland

Geef meubels nieuw leven met uniek meubelbeslag

Meubelbeslag

Wanneer je meubels eigenlijk aan vervanging toe zijn en het tijd is voor nieuw meubelbeslag, dan hebben we de neiging het totale meubelstuk te vervangen. Dit hoeft echter niet. Je kunt ook enkel het meubelbeslag vervangen. En wanneer je dit dan toch doet, kun je nieuw meubelbeslag mooi gebruiken om je meubels ook een uniek uiterlijk te geven.

Meubelbeslag

Wat is meubelbeslag?

Met meubelbeslag bedoelen we eigenlijk alle dingen die je kunt gebruiken om meubels bij wijze van spreke aan te kleden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de handvatten van een ladekast. Maar ook de scharnieren op het deurtje van een garderobekast. Alles dat nodig is behalve de daadwerkelijke planken van het meubelstuk, noemen we meubelbeslag. Dat geldt dus ook voor eventuele sloten op deuren en kasten. Ook dat is meubelbeslag en het is een leuke manier om je meubels nieuw leven in te blazen.

Ga voor antiek

Heb jij die oude houten kast altijd al willen inruilen voor mooi antiek? Dat kan, of je maakt er zelf een kast van met antieke uitstraling  door creatief aan de slag te gaan met het meubelbeslag. Ga bijvoorbeeld voor een mooi slot met een sleutel in antieke stijl. Vaak is het meubelbeslag dan gemaakt van koper of brons. Dat geeft het een ouderwets uiterlijk.

Een moderne uitstraling

Natuurlijk kun je met meubelbeslag ook je meubels juist een moderne uitstraling geven. In dat geval ga je voor effen kleuren zoals zwart en wit, inclusief rechte hoeken. Ronde vormen horen niet thuis in een modern interieur: het gaat om strakke lijnen en neutrale kleuren. Je kunt bijvoorbeeld een normale kast een moderne make-over geven door alle knoppen of handvatten te vervangen voor versies die er strakker uitzien. In een modern interieur is meubelbeslag bovendien een stuk subtieler dan in bijvoorbeeld een vintage of antiek interieur.