Badroem

Het wonen blog van Nederland

Het ontstaan van fauteuils

Stoelen zoals oorfauteuils zijn al eeuwenlang niet weg te denken binnen het interieur. Het zijn ‘luie’ en comfortabele stoelen die het zitcomfort vergroten en vaak een opvallend meubel zijn binnen het interieur die een bepaalde sfeer versterkt of juist verbreekt. Doordat fauteuils zo lang bestaan, zijn er allerlei verschillende vormen, soorten en maten. ‘Fauteuil’ is oorspronkelijk een Frans woord en staat voor ‘vouwstoel’. De stoel is gemakkelijk verplaatsbaar met (open) armleuningen en een flinke rugleuning. Fauteuils hebben ook in de loop van jaren een functie van ‘gezagsdrager’ gekregen, omdat deze stoelen vaak worden gezet in woonruimtes waar mensen met macht juist in deze stoelen zitten en bijvoorbeeld gasten niet.

De geschiedenis van fauteuils

Fauteuils zijn ontstaan tussen de 17e en 18e eeuw en kwamen in deze eeuwen ook in de mode. De stoelen ontstonden in Frankrijk, vanwege de niet comfortabele stoelen in de tijd van koning Lodewijk XIV. Het was in deze tijd alleen toegestaan om te zitten als je in een hogere rang zat. Ook stammen salons uit deze tijd: bijeenkomsten bij mensen thuis waar onderzoekers ideeën met elkaar uitwisselde en waar afkomst geen ding was. Door deze omstandigheden ontstond de fauteuil. Ook ontstond er rond de 18e eeuw in Engeland comfortabele stoelen om makkelijk rond te schuiven door de woonruimtes. Deze stoelen werden in Engeland in kleine fabrieken geproduceerd, wat ten opzichte van Frankrijk, erg snel ging. In Frankrijk waren er namelijk enkele mensen die deze stoelen konden maken, wat ervoor zorgde dat er weinig exemplaren van waren.

Soorten antieke fauteuils

Na het ontstaan van het originele fauteuil zijn er nog veel meer modellen ontworpen die nu nog steeds erg populair zijn. Allereerst de Crapaud. Deze stoel heeft dichte armleuningen en is volledig bekleed. De poten zijn niet te zien, vanwege een stoffen rand om de stoel heen, in de kleur wat past bij de stoel zelf. Deze stoel werd voornamelijk populair in de tijd van het Tweede Empire. Daarnaast was ook de oorfauteuil een populaire stoel. Deze stoel ontstond in de tijd van Queen Anne. De stoel verbreedt zich naar boven en heeft twee vleugels aan de zijkant ter bescherming van het hoofd, rug en hals. De oorfauteuil zie je nu nog steeds erg veel. Een andere soort fauteuil is de club fauteuil die ontstond in de tijd van art deco. De rug en armleuningen zijn dik, zodat u diep in de stoel wegzakt. De stoel wordt voornamelijk in leer uitgevoerd. Als laatst is er ook een damesstoel. Dit is een kleine variant van een fauteuil.