Badroem

Het wonen blog van Nederland

Hoe leg je een parket vloer?

Het hebben van een mooie parket vloer is erg belangrijk voor het interieur en stijl van een ruimte. Je wilt dus dat die goed en nauwkeurig wordt gedaan. Anders ga je alleen lopen ergeren aan je vloer en dat wil je natuurlijk niet hebben. Echter is het aanleggen van een parket vloer niet eenvoudig en wordt dit vaak uitbesteed. Alleen als je een beperkt budget hebt moet dit toch vaak zelf gedaan worden. Daarom leg ik in dit artikel uit hoe je het best een parketvloer kan aanleggen.

Voorbereiding

Zorg voor de nodige voorbereidingen bij het aanleggen van je parket vloer. Daarom is goed om een nauwkeurige tekening te maken dan de ruimte waar de vloer komt te liggen met de hoeveelheid M2 er nodig is. Houdt daarbij rekening met eventuele afwijkende ruimtes. 

Zorg ervoor dat de ondergrond waar de parketvloer op gaat liggen egaal is en geen oneffenheden heeft. Verwijder uitsteeksels en loszittend materiaal. En vul ook eventuele gaten op met mortel of cebar. Op die manier komt de parket vloer mooier en sneller te liggen. 

Daarnaast moet de ruimte waar de vloer komt te liggen niet te vochtig zijn. De ideale luchtvochtigheid zit tussen de 50% en 70%. Dit kan eenvoudig gecontroleerd worden met een hygrometer of een luchtreiniger. Een te hoge luchtvochtigheid komt vaak doordat net is gestuct of betegeld, dan is het beste om gewoon te wachten tot de luchtvochtigheid is gezakt. Is de luchtvochtigheid te laag, dan kan er een schaaltje met water op de verwarming gezet worden. 

Nodige materialen

Bij het inkopen van de parketvloer is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid M2 je nodig hebt. Controleer altijd nog een keer of je de juiste afmetingen hebt gebruikt, zo kom je niet tegen onverwachte verrassingen te staan. Houdt er bij het inkopen altijd rekening mee dat je 10% extra inkoopt. De kans is namelijk groot dat je wat restante zaagwerk krijgt en op die manier heb je altijd reserve planken. 

Verder is het handig om de volgende materialen en gereedschap bij de hand te hebben bij het aanleggen van een parketvloer;

  • Plinten
  • Houtlijm of nagels en nieten
  • Decoupeerzaag/cirkelzaag/handzaag/verstekzaag
  • Rolmaat
  • Duimstok
  • Potlood
  • Afstandsblokjes
  • Boormachine
  • Uitzetvoeg 

Op Online Parket Specialist vind je alles voor parket

Parket leggen

Het aanleggen van een parket vloer is vaak niet eenvoudig, neem daarom hier ruim de tijd voor. Zorg ervoor dat je tijdens het leggen meerdere pakken parket met elkaar mengt. Het is namelijk een natuurproduct en er kunnen andere tinten tussen zitten. Door deze met elkaar te mengen wordt er een mooi geheel gecreëerd. Zorg ervoor dat er bij ruimtes langer of breder dan 4 m een uitzetvoeg. Dit zorgt ervoor dat er geen barsten of scheuren in de vloer komen.

Het aanleggen van een parketvloer kan op twee manieren vast of zwevend. Bij vast wordt de parket gelijk vastgelijmd aan de ondergrond. Met zwevend ligt de parketvloer los van de ondergrond op een dampwerende folie.