Badroem

Het wonen blog van Nederland

Vitrages – filterend vlies voor je ramen

Sommige mensen dubben nog steeds als ze de vraag krijgen of ze ook vitrages voor hun ramen willen nemen. Opa en oma hadden dat ook, dus dan hangt er een wat ouderwets sfeertje aan. Een wat achterhaalde volkse gezelligheid. Nou, ze zijn terug en versterken interieurtrends als nooit tevoren. Ze passen uitstekend in een romantische interieurstijl maar ook in een Bohémien stijl kunnen ze schitteren. Vitrages zijn weer ‘in’ en doen hun sterke punt: licht doorlaten maar de doorkijk naar binnen ietwat verhinderen. Vitrage is hernieuwde raammode en dat komt vooral omdat de montage vergelijkbaar is met die van de populaire inbetween gordijnen.

Wat zijn vitrages precies?

Vitrages zijn net als gordijnen en inbetweens raambekleding. Een minder bekende naam voor vitrage is glasgordijn. Vitrage gaat bijna altijd samen met een stel overgordijnen. De meeste mensen kiezen voor een neutrale, witte vitrage maar er zijn veel meer tinten mogelijk. Ook de stoffen, patronen en texturen kunnen nogal verschillen. Voor een huis in Bohémien stijl is er vitrage met complete borduurwerkjes. 

Goed koppel met overgordijnen

Wie overgordijnen neemt, pakt er meestal vitrage bij. Voor de combinatie van genoeg lichtinval en de inkijkwerende werking. Een bijkomend en sfeervol effect van vitrage is dat die het licht heel fijn filtert. Dat komt de sfeer in de woning ten goede. Vitrage heeft iets luchtigs en lichts, dat werkt ook in op je humeur. Maar waarom zou je vitrages nemen als je ook voor inbetweens kunt kiezen? Dat wordt meteen duidelijk als je beseft dat de inbetweens wat dikker zijn waardoor er net wat minder licht binnenvalt dan bij vitrage. Aan de andere kant wordt het voor buitenstaanders bij inbetweens nog wat moeilijker om naar binnen te gluren. Het is dus maar wat je liever hebt, meer licht binnen of minder inkijk. Vitrage combineert goed met overgordijnen. Vitrage blijft waar het zit en filtert overdag mooi licht naar binnen. De overgordijnen trek je er ’s avonds voor zodat de vitrage uit het zicht verdwijnt en jij in je eigen ruimte van totale privacy geniet.

Kleur bekennen met vitrages

Witte vitrage was in opa- en oma tijden de standaard. Tenminste, als er niet teveel werd gerookt. Nu kun je ook andere kleuren vitrage kopen, zoals blauw. Voor je echter enthousiast wordt voor een bepaalde kleur moet je wel even nadenken. Want blauwe vitrage betekent ook dat het gefilterde licht naar binnen een blauwe gloed krijgt. Wit heeft een voordeeltje boven kleur omdat wit op hete zomerdagen het licht enigszins kan weerkaatsen. Een ander voordeel van witte vitrage is dat het nauwelijks verkleuren kan. Hoewel zoals elke stof ook vitrages wel eens ‘in bad’ moeten. Met een fijnwasprogramma, zonder te centrifugeren om daarna nat op te hangen om kreukels tegen te gaan.

Kies door te vergelijken

Vitrage koop je niet al te vaak. Je kunt er heel lang mee. Daarom is je keuze ook belangrijk. Welke stof of welk motief wil je? En zou je daar twintig jaar later nog happy mee zijn? Bij gordijnfabrikanten kun je gratis samples aanvragen van stoffen die je bevallen. Speel daar thuis eens mee, zet die in het licht en kijk hoe de werking van verschillende vitrages naast elkaar is.Goedkope gordijnen op maat bestel je bij Gordijn24.nl!