Badroem

Het wonen blog van Nederland

Wat is er mogelijk bij een badkamerrenovatie? 

deze pagina van BouwAdviseur

Als je een badkamerrenovatie op de planning hebt staan, zijn er allerlei verschillende mogelijkheden voor de verbouwing. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van nieuwe wanden en muren, het renoveren of vervangen van je badkamerkasten, en het vervangen van het sanitair. Daarbij kun je ervoor kiezen om een nieuw efficiënt verwarmingssysteem te laten plaatsen voor je badkamer, zoals infraroodverwarming. In dit artikel lees je de mogelijkheden voor een badkamerrenovatie, en wat de gemiddelde kosten zijn per onderdeel. 

De mogelijkheden bij een badkamerrenovatie

Afhankelijk van je budget en wensen, zijn er vele mogelijkheden voor het verbouwen van je badkamer. Als je van te voren een budget hebt bepaald, is het verstandig om goed na te denken over de onderdelen die je daadwerkelijk wil vervangen. Je hoeft immers niet alles opnieuw te kopen. Sommige bestaande onderdelen kun je ook eenvoudig in een nieuw jasje steken, door ze te wrappen of opnieuw te verven. Hieronder zie je de mogelijkheden voor je badkamerrenovatie op een rijtje. 

  1. De muren van je badkamer vernieuwen. Geschikte voorbeelden van wandafwerking voor de badkamer zijn bijvoorbeeld: betonstuc, wandtegels uit houtstrips, natuursteen(marmer of graniet), tadelakt, mozaiek of keramische muurtegels. 
  2. De basisonderdelen van je sanitair vernieuwen zoals de toilet, douche, het ligbad en de wastafel en kranen. 
  3. Douchewand laten plaatsen of vernieuwen, met bijvoorbeeld PVC platen, glazen panelen of acrylwanden. 
  4. Een nieuwe badkamervloer aanleggen, bijvoorbeeld betonlook tegels of parket tegels, laminaat, een vinylvloer, of een kurk- of betonvloer. 
  5. Luxe sanitair plaatsen zoals bijvoorbeeld een wellnessbad, regendouche, sauna of infraroodcabine 
  6. Badkamer meubels zoals badkamerkasten vernieuwen of renoveren zoals bijvoorbeeld opnieuw verven, coaten of wrappen. 
  7. Vloerverwarming of infraroodverwarming aanleggen 
  8. Kleinere onderdelen van je badkamer vervangen zoals bijvoorbeeld de spiegels, handdoekrekken, de badmat, toiletrolhouder, en de toiletborstel. 
  9. Sfeermakers zoals kaarsen, planten en verlichting uitkiezen
deze pagina van BouwAdviseur

Gemiddelde kosten van een badkamerrenovatie

De gemiddelde kosten voor een badkamerrenovatie liggen tussen de 5.000 en 7.500 euro volgens deze pagina op BouwAdviseur. De totaalprijs voor je renovatie is uiteraard volledig afhankelijk van welke elementen je wil vervangen, de grootte van je badkamer en je persoonlijke voorkeuren. Zo is een simpele badkamer immers goedkoper dan een luxe badkamer. Hieronder zie je de gemiddelde kosten per onderdeel in een overzicht.

Badkamer onderdeel (inclusief materiaal)Gemiddelde prijzen 
Plaatsen van muurtegels/ stucen € 800 – € 1500
Toilet€ 250 – € 1000
Vloertegels laten leggen € 600 – € 1200
Ligbad€ 650 – € 3500
Meubel voor je badkamer (spiegelkast) € 500 – € 2000
Douche € 430 – € 1825
Wastafel en kraan € 300 – € 1500
Verleggen of aanleggen elektra€ 300 – € 750
Leidingwerk verleggen of aanleggen € 500 – € 1000
Vloerverwarming € 725 – € 825