Badroem

Het wonen blog van Nederland

5 gevolgen van een slechte ventilatie in de badkamer

De badkamer: het is één van de vochtigste ruimtes in huis. Dit heeft vaak ongewenste schimmels tot gevolg. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel mensen voor één of ander ventilatiesysteem kiezen. Van een open raam tot een buisventilator: de mogelijkheden van badkamerventilatoren zijn eindeloos. Terecht, want het blijven hangen van vocht kan grote gevolgen hebben. In deze blog vertellen de specialisten van Spirototaal je meer.

1. Vochtvorming

Aan de basis van ieder ventilatieprobleem ligt vocht. Wist jij bijvoorbeeld dat er in een normaal gezin dagelijks 10 à 20 liter vocht de lucht in wordt geslingerd? Wanneer dit niet makkelijk weg kan komen, zal het zich uiten in condens. Je vindt dan water water terug op de ramen, muren en plafonds. Kan geen kwaad, zou je zo denken. Helaas is niets minder waar. Condens is namelijk een perfecte broedplaats voor schimmels. En die krijg je vrij moeilijk weer weg…

2. Nare geurtjes

Schimmel – als gevolg van een slechte ventilatie – heeft een tal van nadelen. Eén zo’n nadeel merk je vrijwel direct op: de geur. Schimmels verspreiden namelijk een vieze, vrij weeïge geur. Hoe lekker jouw badschuim of douchefris ook ruikt: de aanwezigheid van schimmel in jouw badkamer kan het plezier flink verpesten.

3. Gezondheidsproblemen

Het grootste nadeel van een slechte luchtkwaliteit is de invloed die het op jouw eigen gezondheid heeft. Toch heeft vrijwel niemand het in de gaten. De meeste mensen hebben namelijk vage klachten, die zij niet direct aan de slechte ventilatie koppelen. Denk hierbij aan keelpijn, hoofdpijn, allergieën of uitslag. Ze voelen zich snel benauwd en zijn oververmoeid. De oorzaak ligt in de luchtkwaliteit, welke door schimmel flink verslechterd.

4. Onfris uiterlijk

Natuurlijk wil jij als huiseigenaar of huurder regelmatig bezoekers ontvangen. Zo af en toe willen er ongetwijfeld ook nog eens een paar blijven slapen. Je wilt je dan niet voor het toilet of de badkamer hoeven schamen. Van vieze, donkere plekken in de voegen tot aangetaste meubels: het geheel ziet er onfris en lelijk uit. Dat wil jij toch niet?

5. Woningschade

Vochtproblemen zijn nooit leuk. Ze tasten jouw woning namelijk genadeloos aan. Behang komt langzaamaan los te zitten en schilderwerk bladdert af. Het oplossen ervan gaat ook nog eens flink in de papieren zitten. Helaas…