Badroem

Het wonen blog van Nederland

Het belang van een anti-kerntrek slot voor je woning

Woninginbraken komen regelmatig voor in Nederland. We zien allemaal de statistieken op tv en in de krant voorbijkomen, maar staan hier niet vaak bij stil. Tot het moment dat jezelf of een bekende slachtoffer wordt van een woninginbraak. Gelukkig is dit mij nog nooit overkomen want een dergelijke gebeurtenis kan je prettige gevoel waarmee je woont aardig verpesten. Dit werd mij al te duidelijk toen bij een goede vriend van mij niet lang geleden werd ingebroken. Hij heeft ook niks stoms gedaan waardoor hij zichzelf de schuld kon geven van de inbraak. Geen posts op Facebook geplaatst dat hij op vakantie was of deuren en ramen niet goed afgesloten. Hij heeft alles gedaan wat nodig is om zijn woning veilig te houden. Toch zijn ze binnengekomen met een inbraakmethode genaamd kerntrekken.

Wat is kerntrekken?

Kerntrekken schijnt één van de meest voorkomende inbraakmethodes van het moment te zijn. Inbrekers maken bij deze methode gebruik van speciaal gereedschap om de complete cilinder uit het slot te trekken. Nadat dit is gebeurd, is het een koud kunstje om de deur open te maken. Alles bij elkaar heeft een inbreker die deze methode toepast nog geen minuut nodig om een deur open te krijgen. Doordat mijn vriend slachtoffer hiervan is geworden werd het voor mij ook weer eens tijd om de inbraakveiligheid van mijn woning te evalueren. Er is namelijk wel iets wat je kan doen om je woning te beschermen tegen deze manier van inbreken en dat is anti-kerntrek sloten laten plaatsen door een slotenmaker.

Wat is een anti-kerntrek slot?cilinderslot

De sloten op de deuren van mijn woning waren al een aantal jaren oud en hierdoor nog niet beveiligd tegen kerntrekken. Om deze reden heb ik alle sloten laten vervangen voor anti-kerntrek sloten. Dit zijn sloten met een hardmetalen kern die vrijwel onmogelijk eruit kan worden getrokken. De kracht die nodig is om deze cilinders uit het slot te trekken is onmogelijk door een persoon met de hand te creëren. Bovendien herkennen inbrekers deze sloten van mijlenver en is de kans daarom groot dat zij je huis links zullen laten liggen. Als jij wilt weten of de sloten van je huis tegen deze inbraakmethode beschermd zijn dan kan het geen kwaad om een slotenmaker de inbraakveiligheid van je huis eens te laten evalueren.

Inbraakveiligheid laten evalueren

Wanneer de sloten van je huis al een aantal jaren oud zijn dan is de kans groot dat deze niet zijn beveiligd tegen kerntrekken. Het kan overigens nooit kwaad om eens de inbraakveiligheid van je huis te laten evalueren door een slotenmaker. Hij of zij komt dan bij je thuis langs om te kijken waar de woning beter tegen inbraken beveiligd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de laatste sloten met een SKG keurmerk. Deze sloten zijn namelijk getest op inbraakveiligheid en hebben op basis van de resultaten een sterren rating gekregen. Drie sterren is de maximale score en beschermen je woning daarom het beste tegen alle mogelijk methodes van inbreken. Echter alle SKG-goedgekeurde sloten zijn tegenwoordig van een anti-kerntrek beveiliging voorzien.