Badroem

Het wonen blog van Nederland

Zijn slimme sloten de toekomst van inbraakbeveiliging?

Logo (1)Nadat een vriend van mij slachtoffer is geworden van een woninginbraak heb ik de inbraakbeveiliging van mijn huis laten evalueren. Zoals je eerder op deze website hebt kunnen lezen heeft dit mij doen besluiten om de sloten van mijn huis te laten vervangen voor sloten met een anti-kerntrekbeveiliging. In deze periode heb ik mezelf ook verdiept in een nieuwe trend die aam het opkomen is; slimme sloten. Technologie en automatisering is tegenwoordig in bijna alle aspecten van ons leven vertegenwoordigd. We kunnen bijvoorbeeld al tv kijken en de verwarming hoger en lager zetten via onze telefoon. Er zijn zelfs koelkasten verkrijgbaar die automatisch voor je bijhouden wanneer er weer nieuwe melk of kaas gekocht moet worden. Al deze slimme ontwikkelingen groeien steeds meer in populariteit en maken ons leven ook echt makkelijker. Nu dat de eerste slimme sloten op de markt komen ben ik er dan ook van overtuigd dat dit de toekomst gaat worden van inbraakbeveiliging. Is het echter al zover dat we allemaal over kunnen stappen op deze slimme sloten?

Wat zijn slimme sloten?

Slimme sloten zijn geautomatiseerde toepassingen die je in staat stellen om met behulp van een telefoon of tablet de deuren van je huis te openen en af te sluiten. Ieder apparaat met een iOS of Android besturingssysteem kan hiervoor gebruikt worden. Het probleem met deze sloten is wanneer de stroom uitvalt of de batterij van je telefoon op is. Om deze reden is het nog altijd mogelijk om de meeste slimme sloten ook met een sleutel open en dicht te maken. In geval van nood kan dan nog altijd de deur met een sleutel worden opengemaakt.

Voordelen slimme sloten

Net zoals met alle slimme toepassingen die in en om het huis gebruikt kunnen worden maken deze ons leven makkelijker. Een deur openmaken door simpelweg je telefoon naast het slot te houden is dan ook wel makkelijker dan een sleutel gebruiken. Echter is het niet voldoende om mij persoonlijk over te halen om een slim slot te laten installeren. Er zijn dan ook nog andere voordelen van het gebruik van slimme sloten voor je woning. Zo kan bijvoorbeeld bijgehouden worden wie en wanneer iemand binnenkomt in huis. En het is mogelijk om mensen tijdelijk toegang tot je huis te verschaffen. Dit kan zelfs op afstand gedaan worden door hen een bestandje via de telefoon te sturen waarmee zij tijdelijk toegang tot het huis kunnen krijgen. Deze toestemming kan later net zo makkelijk weer ingetrokken worden. Dit is handig wanneer iemand voor de deur staat te wachten en jij zelf nog niet thuis bent. Een nadeel van de slimme sloten is nog wel dat deze nog best prijzig zijn. De prijs zal in de toekomst echter nog wel dalen als de sloten meer gebruikt zullen worden.Depositphotos_38713565_xs

Mijn verwachting is wel dat slimme sloten de toekomst voor inbraakbeveiliging voor ons huis zullen gaan worden. Zeker nu dat we weten dat enkele grote bekende bedrijven, zoals Apple en Google, zich ook bezighouden met de ontwikkeling van deze sloten. Echter denk ik niet dat dit moment nu al bereikt is. Als je vooruit wilt lopen op nieuwe ontwikkelingen en het niet erg vindt om hier wat meer geld voor te betalen dan is het zeker mogelijk om nu al in te stappen.